tiistai 5. toukokuuta 2015

Vappuherkkuja!

Vappu oli ja meni, ja mikäs vappu se sellainen on, johon ei munkit kuuluisi?
Tällä kertaa halusin tehdä sekä donitseja että pikkumunkkeja, erilaisin päällisin. 
Lisäksi vappuaatoksi haluttiin jälkiruoka (kun muuten sitä herkuttelua olisikin ollut aivan liian vähän ;) ), ja päädyimme jäädykkeeseen. Mies toivoi sopivan raikasta ja makeaa ja löysinkin ohjeen mansikkavalkosuklaajäädykkeestä. 

Munkkien perustaikina oli tämän kaltainen, ja tästä sain 16 munkkia, kahdeksan donitsia ja kahdeksan pikkumunkkia.

100g voita
2,5 dl maitoa
1/2 pkt hiivaa tai pussi kuivahiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 muna
1 tl suolaa
7,5 dl vehnäjauhoja

Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Sekoita joukkoon erissä noin puolet jauhoista. Lisää voi, ja työstä joukkoon loput jauhot. Anna taikinan kohota tunti liinan alla vedottomassa paikassa.

 Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile tangoiksi. Jaa kumpainenkin pötkö 8 osaan - eli yhteensä munkkeja tulee  noin 16 kpl. Anna munkkien nousta vielä liinan alla puolisen tuntia.


Lämmitä sitten noin litra öljyä paksupohjaisessa kattilassa. Optimilämpötila on 170-180 astetta, jos mittaria ei ole, voi sopivan lämmön testata pienellä taikinapalalla. Yleensä öljy on sopivaa kun se alkaa "liikkua" ja nousee hieman höyryä. Munkki ei myöskään saa painua pohjaan, silloin öljy on liian kylmää. Testailu kannattaa ;)
Laske 2-4 munkkia koosta riippuen käsin tai reikäkauhalla öljyyn ja paista kypsäksi kummaltakin puolelta. Laita valmiit munkit talouspaperin päälle, jotta liika öljy imeytyy pois.




Päällystin jäähtyneet munkit pomadalla (tomusokeria, elintarvikeväriä, sitruunamehua ja vettä), maitosuklaalla ja valkosuklaalla. En laittanut hillotäytettä lainkaan, eivätkä nämä sitä kaivanneetkaan.




Koristeluksi vetelin viiruja maitosuklaalla ja valkosuklaalla sekä ripottelin päälle kookoshiutaleita ja karkkimurskaa.






Sitten se jäädyke. Kuvat eivät kerro lainkaan totuutta jäädykkeen herkullisuudesta, koska unohdin ottaa kunnon kuvat jäädykkeestä ennen kuin se oli jo rumasti sulanut ja puoliksi syöty!
Jäädyke kannattaisi tehdä silikonivuokaan, jolloin se irtoaisi perinteistä teflonvuokaa paremmin. Koska en tällaista omista, lienee ohjelmassa ostosreissu vaikkapa Ikeaan...
Jäädyke tehtiin Hellapoliisi-blogin ohjeella.





Vaikka kuvassa jäädyke tosiaan näyttää lähinnä sulaneelta jäätelökasalta, oli maku niin taivaallisen hyvä, että tätä tehdään kyllä uudestaankin! Makean, hieman kinuskisen, makuinen valkosuklaa yhdistettynä raikkaaseen mansikkaan oli todellakin toimiva yhdistelmä. Kesää odotellessa, kuumana hellepäivänä tämä on varmasti oivallista!






1 kommentti: